93 794 31 68

Qui es pot beneficiar de les noves ajudes a l’habitatge del Govern?

09/03/2018
Per:   la vanguardia

Qui es pot beneficiar de les noves ajudes a l’habitatge del Govern?

El Consell de Ministres acaba d’aprovar avui un nou pla d’habitatge que estarà operatiu fins al 2021. Amb ell es tracta de beneficiar als col·lectius més desafavorits motiu pel que es reforcen les ajudes al lloguer i es recuperen els incentius a la compra, especialment en zones de risc de despoblació.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquest pla incrementa la quantia de les ajudes fins a 1.443 milions d’ euros, un 62,5% més que l’anterior.

A aquesta quantitat, se li haurà de sumar el cofinançament de les comunitats autònomes, 350 milions d’euros corresponen a aquest any, 357 milions a 2019, 364 milions a 2020 i 372 milions a 2021.

Qui pot beneficiar-se de les ajudes?

Les ajudes a la compra d’habitatge les podran rebre els joves de fins a 35 anys, sempre que compleixin uns determinats requisits econòmics. Per la seva part, les ajudes de lloguer a més de per a menors de 35 anys, s’amplia als majors de 65 anys, als que també se’ls exigeixen determinats requisits econòmics. També hi tindran accés, les persones que passin per un procés de desnonament del seu habitatge habitual. A més, s’han aprovat ajudes per a empreses promotores d’habitatges.

Quin tipus d’ajudes s’han aprovat?

S’han aprovat ajudes per al lloguer, compra i rehabilitació d’habitatges a les que poden accedir els ciutadans que compleixin els perfils abans esmentats. A més, els promotors que desenvolupin projectes d’habitatge en lloguer també seran beneficiats amb diners públics.

En què consisteixen les ajudes a menors de 35 anys?

Els joves de menys de 35 anys poden optar a ajudes per a la compra i  a ajudes per al lloguer.

Compra. S’han establert ajudes de fins a 10.800 euros a fons perdut per a la compra d’una casa per a menors de 35 anys. L’ajuda no suposarà més del 20% de l’habitatge i només podran accedir-hi els qui adquireixin habitatges en municipis de menys de 5.000 habitants, amb l’objectiu de frenar la despoblació de las zones rurals.

 

Lloguer. Podran accedir a subvencions de fins al 40% del lloguer mensual, que ha de ser inferior a 600 euros. Només en ciutats on els preus de mercat estan molt alts, (Madrid o Barcelona, entre d’altres) es farà excepcions i es permetrà que la quantia del lloguer arribi als 900 euros, en aquests casos la quantia de l’ajuda és del 30%.

 

Quins requisits han de complir els joves?

Tant en el cas de compra com en el de lloguer, els ingressos mínims de la unitat familiar no poden superar els 22.550,77 euros a l’any, que equivalen a tres vegades l’IPREM. Aquest límit pot incrementar-se fins a quatre i cinc vegades l’IPREM en casos de famílies nombroses i per a las que comptin amb membres de diferent grau de discapacitat.

A més, l’habitatge ha de ser residència habitual i en el cas del lloguer se mantindrà l’ajuda durant el període del contracte o un màxim de tres anys. En el cas de la compra, s’exigirà que el beneficiari la mantingui en propietat i com a habitatge habitual durant cinc anys.

Per la seva part, el preu d’adquisició de l’habitatge comprat no pot superar els 100.000 euros. En cap cas els demandants de les ajudes podran tenir un habitatge en propietat.

Quines ajudes reben les persones afectades per un desnonament?

Es concedeixen ajudes de fins el 100% del lloguer, amb un màxim de 400 euros al mes que seran finançades en un 80% per part del Ministeri de Foment i l’altre 20% per la comunitat autònoma en la que resideixi. S’estableix un període màxim d’ajudes de fins a tres anys.

Tenen els majors de 65 algun tracte preferencial?

Per als majors de 65 anys, les ajudes per al lloguer s’incrementen fins al 50% del preu de la mensualitat.

Com són els incentius a la promoció?

Es tracta d’estímuls per ampliar el parc d’habitatges destinats al lloguer. Les poden rebre persones físiques, administracions públiques, organismes privats i, en general, qualsevol organització que posi al mercat habitatges per a ser llogades sempre que els seus llogaters compleixin uns determinats requisits i en funció d’aquests rebran quanties diferents.

Si els llogaters tenen ingressos inferiors a tres vegades l’IPREM, la quantia de l’ajuda s’estableix en 36.750 euros per habitatge amb un límit del 50% de la inversió realitzada. En aquest cas es fixa el preu màxim del lloguer en 5,5 euros per metre quadrat al mes, durant 25 anys.

Per a llogaters amb ingressos de fins a 4,5 vegades l’IPREM, la subvenció serà de 31.500 euros per habitatge i un màxim del 40% de la inversió. El lloguer, en aquest caso, es fixa en 7 euros per metre quadrat i també s’estableix un màxim de 25 anys.

Quan els habitatges es posen en lloguer estan especialment condicionades per a persones majors de 65 anys o amb discapacitat, les ajudes estableixen que els llogaters poden arribar a tenir rendes de fins a cinc vegades l’IPREM. Els propietaris dels habitatges rebran fins a 400 euros per metre quadrat amb el límit del 40% de la inversió i el preu del lloguer mensual és de 9,5 euros per metre quadrat. En aquest cas, s’ha de mantenir l’habitatge en aquest règim de lloguer durant 40 anys com a mínim.

Quines altres ajudes s’han aprovat?

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha destacat l’especial interès del Govern en incentivar la rehabilitació d’edificis i la regeneració de zones degradades urbanes i rurals. Per a això, per primera vegada es concediran ajudes per a rehabilitació d’habitatges unifamiliars de forma individualitzada per a habitatges construïts abans de 1996 (fins ara només podien optar a alguna subvenció les construïdes abans de 1981 i de manera conjunta amb la urbanització en la que estaven).

Les quanties d’aquestes ajudes a la rehabilitació seran del 40% de la inversió. En el cas de que els habitatges estiguin destinades a persones amb discapacitat, majors de 65 anys o persones amb ingressos inferiors a tres vegades l’IPREM, l’ajuda s’amplia al 75% d’aquesta inversió.

Quan es poden començar a sol·licitar aquestes ajudes?

Encara que el pla surti publicat demà al Boletín Oficial del Estado, té efectes retroactius des del dia 1 de gener de 2018. És a dir, que tots aquells contribuents que compleixin el perfil per a sol·licitar ajudes i hagin comprat o llogat en el que va d’any. Això si, després d’aquesta aprovació del pla per part del Govern Central s’ha d’esperar a que cada Comunitat Autònoma l’adopti, per a poder fer les sol·licituds oficials a les ajudes. “En dos o tres mesos haurien d’estar subscrits tots els convenis en cada territori i es podran sol·licitar les ajudes”, ha assegurat el ministre Iñigo de la Serna en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres

 



Comparteix aquesta noticia a: